Scurt istoric al Scolii de Arte si Meserii Berezeni

FILE DE MONOGRAFIE

Prof.MORARU CORNEL IONEL

Comuna Berezeni este asezata in partea de sud-est al judetului Vaslui si se invecineaza la nord-est cu comuna Vetrisoaia,la nord cu comuna Dimitrie Cantemir,la nord-vest cu comuna Vutcani,la sud si vest cu comuna Falciu, iar la est cu raul Prut ce face granita cu U.R.S.S.
Extremitatile geografice ale comunei sunt:la nord-vest satul Stuhulet,la sud Satul Nou care face corp comun cu satul Berezeni-resedinta comunei.
Din punct de vedere fizico-geografic comuna Berezeni este asezata in partea estica a Podisului Moldovei,mai precis in estul Dealurilor Falciului,fiind supusa influentelor proprii Europei rasaritene.Acestea se resimt in intreg complexul factorilor fizico-geografici:clima,higrografie,vegetatie,lumea animala,etc.
Satul Berezeni este asezat in valea Prutului cu un ses larg pe teritoriul romanesc,inregistreaza cea mai mica valoare altimetrica din judet:20 m.Ea este dominata spre vest de dealurile Falciului 180-200 m.Valea Prutului ajunge la o latime de 4 km.In zona comunei Berezeni campia Prutului este inundabila ceea ce a impus lucrari de desecari si indiguiri efectuate pe plan national:digul Albita –Falciu.
Distanta de la centru de comuna pana la Vaslui,resedinta judetului,este de 100km,prin Husi care se afla situat la 42 km nord de comuna Berezeni.Distanta pana la municipiul Barlad este de 70 KM si se face pe drumul judetean 244c ce trece prin comuna Falciu-Murgeni.
Gara cea mai importanta care deserveste comuna este gara Falciu(Bogdanesti),aflata la o distanta de 6 km de-a lungul drumului judetean 244c ce trece de la Husi spre Falciu.pe aceasta lungime sunt trei statii ce deservesc locuitorii din partea de nord(Horinceni),din centru (Vicoleni si Berezeni)si sud (Satul Nou si Bozia Noua)-toate aceste denumiri impreuneaza intr-o singura vatra satul Berezeni.Intr-o zi lumina prin aceste statii trec 10 curse ajungand in orasele Vaslui,Husi,Barlad,Galati si Iasi.
Comuna Berezeni dispune in prezent de institutii administrative si culturale care corespund prezentului.
Dintre aspectele evolutive,mai principale din trecut,ale Scolii Berezeni este bine sa amintim:la inceputul anilor 1800 functioneaza prima scoala pe langa Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Vicoleni ,avand dascal pe preotul Lupu si cantaretul Ciocan.
In anul 1895 se cladeste dupa planul tip al Ministerului Educatiei Nationale,din fondurile statului Scoala Nr.1 cu doua sali de clasa si cancelarie,iar in spatele scolii o anexa pentru locuinta directorului prevazuta cu subsol.
Un rol de frunte in instruirea copiilor in preajma anului 1900 l-a avut invatatorul model Simion Baltatu.
In 1956, sub indrumarea invatatorului Dumitru Eugen scoala se modifica,avand soua sali de clasa.In anul 1963 la sud de scoala veche se construieste noul local de scoala avand patru sali de clasa,laborator,cabinet director,cancelarie si alte anexe pentru materialele didactice.
Ambele cladiri sunt construite din caramida si acoperite cu tabla-localul vechi si cu tigla localul nou.Localul nou este construit din contributia voluntara a locuitorilor.
In partea de nord a satului,in mahalaua Horinceni, in anul 1952 a fost construita din ceamur,acoperita cu tigla ,scoala care are hol,cancelarie si o sala de clasa unde preda un singur invatator la patru clase in conditii simultane.
Localul de scoala din punctul “Chirica”este construit in anul 1958, din caramida acoperita cu tigla,avand doua sali de clasa,cancelarie si hol pentru recreatie.
La infiintarea scolilor din Satul Nou si Horinceni avea sa joace un rol de seama fostul primar al comunei Stavarache Mihai fost si consilier judetean.
In Satul Nou exista trei corpuri de cladiri destinate invatamantului,una construita in 1935, acoperita cu tabla,construita din caramida,compusa din o sala de clasa,cancelarie si hol mic la intrare.Scoala din Horinceni a fost construita in 1942.Noul local de scoala este construit in anul 1967 din caramida,acoperita cu tigla compus din trei sali de clasa ,doua cancelarii si un hol,iar in anul 1972 se construieste inca doua sali de anexe celei existente.
In partea de sud a satului in mahalaua “Bozia Noua”in 1960 se construieste un local de scoala din caramida acoperit cu tigla ,compus din sala de clasa,cancelarie,antreu si hol de recreatie.
Scoala Ranceni dispune de doua corpuri de scoli,una construita in anul 1905 cu doua sali de clasa,cancelarie si hol mic,iar cealalta in anul 1959,compusa din doua sali de clasa,cancelarie si hol mare.Corpul vechi este acoperit cu tabala iar cel nou cu tigla.
In satul Berezeni exista localul Consiliului Popular comunala construit in anul 1885 din fondurile statului ,avand 10 incaperi care au avut diverse intrebuintari: scoala,posta,militia,camera oficiala.
Primaria in comuna Berezeni a fost construita prin grija administratiei judetene in anul1885.In anul 1932 se pun bazele primului dispensar uman in comuna prin fondurile realizate de la islazuri.
In anul 2002 Scoala nr.1 se demoleaza si se construieste o scoala noua,reabilitata in 2008.In anul 2002 se construieste o scoala noua in satul Musata.In 2008 se finalizeaza constructia unei cladiri noi de scoala in satul Ranceni.in 2008 se reabiliteaza localul Scolii nr. 3 Berezeni.In anul 2008 se construieste localul nou al gradinitei de la scoala nr 3 Berezeni.
In anul 2008 se finalizeaza reabilitarea Gradinitei Nr.1 Berezeni.In acelasi an se demareaza lucrarile unei gradinite noi in sectorul Bozia Noua.
Comuna dispune de un potential turistic redus.As mentiona in aceasta fila de monografie ca exista in Campia Prutului, la punctual”Capseasca”, un plop pe care si batranii de azi tot asa l-au gasit.Prin ce-I curioas acest plop?Are doua trunchiuri dintr-o tulpina iar in interiorul coroanei ramurile unuia s-a sudat in trunchiul vecin si invers formand un jug.Acest jug a fost numit si “Jugul Dracului”,ramanand numele “PLOPUL CU JUGUL DRACULUI”

Comentarii

  1. nu ma pricep prea bine la istoria scolilor din comuna,cunosc insa putin din istoria satului.cunosc bine geografia berezeniului.e trist ca putini se mandresc ca s-au nascut si crescut aici.eu ma mandresc cu asta.daca ar fi dupa mine as face din acest sat o zona turistica,sunt multe lucruri de vazut cum ar fi biserica noua,peisajul de sus de la movila,privelistea de pe camp,padurea de salcii si salcami de la izvoare,fantana cu cumpana dintre dealuri plopul de care vb d-nul director,prutul si mai sunt..eu vad in com noastra o zona frumoasa linistita oamenii sunt linistiti,muncitori,ma mandresc ca sunt de aici si nu as pleca pt nimic.cum ar deveni com noastra daca ar pleca tot tineretul?ar fi trist..nu?bucurativa ca va-ti nascut aici si incercati sa vedeti tot ce e frumos la noi.FELICITARI ptr d-nul director,pt d-nul primar si ii multumim pt tot ce face pt com noastra,felicitari ptr domnii profesori care sa-u straduit pt k noi sa devenim OAMENI,si pt ca datorita lor gandim asa cum gandim,felicitari si ptr directorul caminului cultural se straduie cat poate sa tina sus manifestarile care ne-au facul copilaria mai frumoasa.Datorita lor astazi trebuie sa recunoastem ca avem o com "de invidiat"unii poate judeca primarul,profesorii,directorii,pana si preotul dar daca ar fi avut cineva una din functiile astea ce ar fi facut pt ca com noastra sa devina asa cum a ecum?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog